Inleiding

Met deze blog willen we verder ingaan op het artikel verschenen in Le Monde Diplomatique door Syed Saleem Shahzad: “Deux stratégies islamistes qui s’opposent. Al-Qaida contre les talibans". Hij geeft een aantal elementen aan dat er tussen de verschillende soennitische politieke (islamistische) bewegingen een breuk begint te ontstaan. Namelijk tussen de nationalistische islamisten (de Taliban en de verscheidene verzetsgroeperingen in Irak) en Al-Qaeda. De nationalistische bewegingen willen immers eerst en vooral een Afghanistan en een Irak dat niet bezet wordt door Westerse mogendheden. Al-Qaeda bestaat dan vooral uit verschillende Arabische strijders die het Takfirisme aanhangen. Die zien dan vooral de niet-praktiserende moslims (zoals o.a. de Pakistaanse overheid) en de Sjiieten als de eerste vijand van een puur Islamitische staat. De eerste omdat zij de Vijand (het Westen) helpen in hun strijd tegen een Islamitische staat, de tweede groep omdat zij een afvallige visie van de Islam aanhangen. De Taliban (en de verzetsbewegingen in Irak) vinden echter dat door de talloze zelfmoordaanslagen, het sektarische geweld (tegen de Sjiieten en andere niet-Soennitische Arabieren) en de strijd tegen de Pakistaanse overheid Al-Qaeda de strijd tegen de Westerse mogendheden uit het oog veliest en hun droom van een vrij Afghanistan (en Irak) in het gedrang brengt. We zullen door het analyseren van de verscheidene literatuur- en mediabronnen proberen te achterhalen of we deze stelling kunnen bijtreden of juist zullen ontkrachten.

Het bewuste artikel is terug te vinden op dit adres: http://www.monde-diplomatique.fr/2007/07/SHAHZAD/14902.

De geografische spreiding van de twee belangrijkste islamstromingen.

De geografische spreiding van de twee belangrijkste islamstromingen.

zondag 30 december 2007

Al-Qaeda en Taliban verwikkeld in een politieke aanval op het Pakistaanse regime

Het videomateriaal vormt de basis van dit artikel. Maar de basis van beeldmateriaal voldeed niet om dit stuk neer te pennen. Daarom werden ook krantenartikels en wetenschappelijke bronnen gehanteerd.
We gaan na welke verschillende hypotheses aanwezig zijn rond de dood van Benazir Bhutto. En in hoeverre al-Qaeda en de Taliban hierin verwikkeld zijn.

De verstandhouding tussen Bhutto en Musharraf
De relatie tussen Bhutto en Musharraf is altijd relatief haatdragend geweest. Bhutto bevond zich niet op dezelfde golflengte qua gedachtegoed. Bovendien waren politieke militaire dictators, waarvan Musharraf het toonbeeld is, niet onmiddellijk haar beste maatjes. Zij volgde de visie dat het presidentschap niet kon gecombineerd worden met de functie van generaal van het leger.
In de twee korte periodes dat Bhutto ooit premier was van Pakistan (1988-1991; 1993-1996) is het haar niet gelukt om de macht van de militairen aan banden te leggen.
(http://video.google.nl/videoplay?docid=6880449064624122588&q=bhutto+frost&total=25&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0 )
Hoewel de twee het klaarblijkelijk niet goed met elkaar konden vinden, was er de afgelopen maanden al een en ander ‘over- en weer gepalaver’ tussen deze twee personen. Het opzet bestond eruit tot een overeenkomst te komen waarbij zowel Bhutto als Musharraf politiek voordeel zouden kunnen uithalen. Musharraf wou via deze tactiek zijn slaagkansen om president te worden in Pakistan, verhogen. In ruil zou oppositieleidster Bhutto worden aangesteld als eerste minister. Zo zou er samen gewerkt worden aan een beter en leefbaarder Pakistan, waar de bevolking in zijn noden wordt voorzien en er een rem wordt gezet op het uitdijend terroristisch geweld.

Het feit dat er een soort van ‘deal’ werd gesloten impliceert nog geen vanzelfsprekende garantie dat dit een succes zou worden. Men moet weten dat, na een ambtstermijn van acht jaar, de persoonlijke populariteit van Musharraf al heel wat is afgetakeld. Vele Pakistanen zien hem als een soort van verrader van eigen land, namelijk vooral diegenen die meer extremistisch zijn ingesteld en hem aldus kwalijk nemen dat hij teveel de visie van de Amerikanen zou volgen. Maar eveneens voor Bhutto zou het geen vanzelfsprekend succes zijn. Het vertrouwen was bij vele Pakistanen geschonden omwille van haar samenwerkingsverband met de president Pervez Musharraf.

Hoe stond zij ten aanzien van het terrorisme-fenomeen?
Volgens Bhutto was er binnen Pakistan geen plaats voor al-Qaeda - en Taliban-aanhangers. In haar denkbeeld waren het sluiten van koranscholen en het aan banden leggen van de drugssmokkel elementen die er allereerst moesten voor zorgen dat Pakistan een rechtsstaat zou worden (“Benazir wil terug”, 2007, 15 augustus).
Er moest volgens haar komaf gemaakt worden met het Pakistan als schuilplaats en werkterrein van terroristen. Al-Qaeda en de Afghaanse taliban hadden reeds dreigementen uitgestuurd naar Bhutto, omwille van haar visie om de islamitische dreiging uit haar land te bannen.

Een eerste mislukte poging 18 oktober 2007
Het plan om Benazir Bhutto te doden spookte door de hoofden van de Talibanleider, Baitullah. Toch was het al-Qaeda die de aanslag uitvoerde. Met als driest resultaat het leven van 136 mensen en veel meer gewonden. Maar Bhutto bleef ongedeerd. Het is ook al-Qaeda die eigenlijk de hoofdaanspoorder is wat betreft het stichten van Islamitische emirates in de grenszones.
Het is ook geen puur toeval dat er na de beslissing van Baitullah om de verkiezingen niet te boycotten, er al drie grote zelfmoordaanslagen hebben plaatsgevonden. Het is een manier van al-Qaeda om zich te manifesteren. (Shahzad, 2007, 19 december)

De tweede fatale poging 27 december 2007
De Verenigde Staten gaf recent de veronderstelling weer dat Al Qaeda en de Taliban achter de aanslag zouden zitten van Benazir Bhutto, die plaatsgreep op 27 december 2007. Dit was te lezen in de laatste media (“U.S. suspects Taliban leader behind Bhutto plot”, 2007, 29 december). Zo zouden er gesprekken zijn gevonden tussen Baitullah Mehsud en een andere religieuze leider, die Maulavi Sahib wordt genoemd. In de conversatie feliciteert Mehsud de religieuze leider met de uitgevoerde ‘helden’daad. Haar streefdoel was een open en vredelievende democratie met vrije verkiezingen, waarin ook het smeden van internationale banden centraal stond (Free elections in Pakistan will defeat Taliban).

Volgend geciteerd fragment,is te lezen op de website van Cable News Network (http://edition.cnn.com/2007/WORLD/asiapcf/12/28/bhutto.death/)

Mehsud: Congratulations to you. Were they ours?
Maulavi Sahib: Yes, it was us.
Mehsud: Who was there?
Maulavi Sahib: Saeed was there, second there was Bilal from Badar and Ikramullah.
Mehsud: All three of them did it?
Maulavi Sahib: Ikramullah and Bilal did it.
Mehsud: Then congratulations.
Maulavi Sahib: Where are you? I want to meet.
Mehsud: I am in Makeen [town in the southern part Waziristan]. Come over. I am at Anwar Shah's house.
Later in the conversation, Mehsud said, "Fantastic job. Very brave boys, the ones who killed her."


De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Hamid Nawaz, beweert bewijzen te hebben dat de moord op Bhutto, zowel het werk zou zijn geweest van Al-Qaeda als van de Taliban. Ook de FBI heeft argumenten gevonden op radicale islamitische websites; zo zou Al-Qaeda de aanslag hebben opgeëist. Ayman al-Zawahiri zou de vermoedelijke spilfiguur zijn (“Pakistaans overheid verdenkt Al-Qaeda en Taliban”, 2007, 28 december).
Bovendien, zo blijkt uit Pakistaanse bron, zou een man die sprak in naam van al-Qaeda de aanslag hebben opgeëist.
Er doen zelfs berichten de ronde die ervan uitgaan dat de president Musharraf het brein zou zijn achter de aanslag, ook daar heb ik beeldmateriaal gevonden http://video.google.nl/videoplay?docid=4492083445185288013&q=bhutto+musharraf&total=1448&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=6
In deze video wordt getoond dat Bhutto eind oktober een email geschreven heeft waarin te lezen is dat ; indien haar iets zou overkomen, het wellicht Musharraf is die hierachter zou zitten. Er wordt ook gewezen op het feit dat Bhutto vond dat ze te weinig bescherming kreeg.

Kritische terugblik

Verscheidene niet opgeloste vraagstukken blijven drie dagen na de aanslag onbeantwoord. Waarom? Door wie is dit gepland? Waarom kreeg Bhutto geen betere bescherming[1], zeker nadat eerder al een aanval op haar leven was mislukt? Was president Musharraf al dan niet op de hoogte? Hebben Al-Qaeda en de Taliban dit onderling samen voorbereid en uitgevoerd? Wat gaat er nu gebeuren met de komende verkiezingen? Is er nog een rol weggelegd voor de voortzetting van het gedachtegoed van Bhutto, namelijk de start van een democratiseringsproces en het uitroeien van het geweld?

Wanneer we in wetenschappelijke literatuur graven, zien we dat er volgens Syed Saleem Shahzad wel enige mogelijkheid bestaat dat extremistische groeperingen; meerbepaald al-Qaeda en de Taliban achter de aanslag zouden kunnen zitten.

Uit de gelezen mediaberichten, lijk ik deze weg te volgen. Aangezien de aanslag in Afghanistan door een man werd opgeëist, die beweerde te spreken in naam van al-Qaeda, zijn banden met de Taliban zeker niet uitgesloten.
Bhutto’s houding ten aanzien van terrorisme, het feit dat ze een open land wou maken van Pakistan en een halt wou toeroepen aan extreem geweld, waren allen zaken die een doorn in het oog zijn voor groepen zoals Al-Qaeda en de Taliban.
Binnen dit denkkader is het dus bijna logisch dat zij het grote brein zijn achter de aanslag.
In de politieke context is dit naar mijn mening een gewelddadige zet en een boycot in de transitie naar een democratiseringsproces voor Pakistan, nu de verkiezingen in aantocht zijn.


door Katrijn Van den Abeele.





Geraadpleegde literatuur

Cable News Network (2007, 29 december). U.S. suspects Taliban leader behind Bhutto plot. Geraadpleegd op 29 december 2007 op het World Wide Web: http://edition.cnn.com/2007/WORLD/asiapcf/12/28/bhutto.dhs.alqaeda/index.html?eref=rss_topstories


De Standaard (2007, 28 december). Pakistaanse overheid verdenkt al-Qaeda en Taliban. Geraadpleegd op 29 december 2007 op het World Wide Web:
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF28122007_001

Knack (2007, 15 augustus). Benazir wil terug. Geraadpleegd op 28 december 2007 op het World Wide Web: http://www.knack.be/archief/index.jsp

Roggio, B. (2007, 27 december). Al Qaeda takes credit for Bhutto assassination. Geraadpleegd op 28 december 2007 op het World Wide Web. http://www.longwarjournal.org/archives/2007/12/al_qaeda_takes_credi.php

Robinson, S. The new odd couple. Time, 170(10)

Shahzad, S.S. (2007, 19 december). Al-Qaeda plays dealbreaker in Pakistan. Geraadpleegd op 27 december 2007 op het World Wide Web: http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/IL19Df03.html.


Beeldmateriaal

http://video.google.nl/videoplay?docid=1342258496128545512&q=bhutto+attack&total=377&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=0

http://video.google.nl/videoplay?docid=4492083445185288013&q=bhutto+musharraf&total=1448&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=6

http://video.google.nl/videoplay?docid=6880449064624122588&q=bhutto+frost&total=25&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

http://video.google.nl/videoplay?docid=-2653050584356139419&q=bhutto&total=3973&start=20&num=10&so=0&type=search&plindex=9
-

[1]http://video.google.nl/videoplaydocid=1342258496128545512&q=bhutto+attack&total=377&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=0
In dit beeldfragment wordt de vraag gesteld of Bhutto niet méér bescherming kon hebben. Zoals we zien bevindt Bhutto zich heel dicht bij het volk wanneer ze een toespraak houdt. De argumenten van de Pakistaanse minister vind ik nogal schaars. Hij werpt op dat Bhutto altijd graag dichtbij het volk staat. Hier kan ik wel inkomen, maar was een efficiëntere bescherming dan niet mogelijk? Men wist immers dat verscheidene groeperingen haar bij wijze van spreken het liefst ‘zouden villen’, daarbij komt nog eens het feit dat er twee maand eerder al een poging was ondernomen om haar van het leven te beroven. Enig verder onderzoek kan misschien meer duiding brengen.

Geen opmerkingen: